İş sağlığı ve güvenliği (İSG), işyeri sağlık ve güvenlik standartlarını iyileştirmeyi amaçlayan bir halk sağlığı dalıdır. Çalışan popülasyonundaki yaralanma ve hastalık eğilimlerini inceler ve işte karşılaştıkları risk ve tehlikeleri azaltmak için öneriler sunar. Her mesleğin kendisiyle ilişkili sağlık veya güvenlik riskleri vardır ve çalışanlarının işlerini mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yapmalarını sağlamak her işverenin sorumluluğundadır. İş sağlığı ve güvenliği alanı, şantiye tehlikelerinin ortadan kaldırılmasını, azaltılmasını veya ikame edilmesini zorunlu kılan standartları belirler. İSG programları ayrıca işyeri olaylarının sonuçlarını en aza indirecek süreç ve prosedürleri de içerir. İş sağlığı ve güvenliği çok geniş bir şemsiyedir. Yalnızca ilk yardım hükümlerini ve ağır makinelerin güvenli kullanımını değil, aynı zamanda enfeksiyon önleme, ergonomik en iyi uygulamaları ve işyerinde şiddete müdahale yöntemlerini de kapsar. İşyerinde Nasıl Güvende Kalınır? İSG kapsamında ele alınan konulardan bazıları şunlardır:
KKD\'nin uygun kullanımı
- İşçilerin güvenli bir şekilde çalışmak için gerekli kişisel koruyucu donanıma sahip olmalarını sağlamak işverenin sorumluluğundadır. İşe ve çalışma ortamına bağlı olarak bu, düşmeye karşı koruma cihazları, baretler, yüksek görünürlüklü giysiler veya koruyucu eldivenleri içerebilir.
İş ekipmanının güvenli kullanımı
- Güvenlik prosedürleri, çalışanların ağır makineleri, elektrikli aletleri ve diğer iş ekipmanlarını minimum yaralanma riskiyle kullanmasını sağlar. Bu, yalnızca ekipmanın uygun şekilde kullanılmasını değil, aynı zamanda optimum şekilde çalışmasını sağlamak için düzenli incelemeleri ve bakımı da içerir.
Hidrasyonun korunması
- Uzun süre işte olduklarından, temiz içme suyu sağlanmazsa işçiler dehidrasyon riski altındadır. Bu, tüm çalışanları etkilerken, özellikle yoğun fiziksel iş yapanlar, ağır KKD giyenler veya çok sıcak ortamlarda çalışanlar için önemlidir.
İyi vücut hareketleri
- Kas- iskelet sistemi rahatsızlıkları, son derece yaygın bir işyeri yaralanması türüdür. Bunları önlemek için çalışanların ergonomik en iyi uygulamaları izlemesi gerekir. Bu, güvenli kaldırma teknikleri, iyi duruş ve iş görevlerini yerine getirirken tekrarlayan hareketlerden kaçınmayı içerir.