• Ana Sayfa
  • Blog
  • CV İçin Ön Yazı Nasıl Yazılmalı? 3 Önyazı Örneği

CV İçin Ön Yazı Nasıl Yazılmalı? 3 Önyazı Örneği

05 Kasım
blogs

İster yeni mezun olun ister halihazırda iş başvurusu yapmaya hazır deneyimli bir meslek sahibi olun, göz önünde bulundurmanız gereken pek çok nokta bulunuyor. Bu noktalardan biri de hiç şüphesiz CV’de önyazıya yer vermek.

Özgeçmişinizi birçok yönden mükemmel bir şekilde hazırlasanız bile, birçok kişi yine de bir ön yazı yazamaz. Elbette, aradığınız pozisyon için doğru deneyim ve niteliklere sahip değilseniz, ön yazınızın işe alınmanız üzerinde çok az etkisi olacaktır. Ancak, ilk işinizi arıyorsanız ve diğer adaylarla benzer niteliklere sahipseniz, bir ön yazı önemlidir. Bir iş başvuru esnasında ön yazınızın bulunması, başvurunuzun bir iş görüşmesinde öne çıkmasına ve başarılı olmasına yardımcı olabilir. Zorlayıcı bir süreç olan önyazılı başvuru için ihtiyacınız olan yardımları alın ve ön yazının nasıl yazılacağını öğrenin.


Cv Oluşturma

Ön Yazı Nedir?

Temel olarak, bir ön yazı, özgeçmiş dosyanızı okuyan kişiye kişiliğiniz hakkında ve sizi neyin tanımladığı hakkında bir şeyler söyleyen bir ifadedir. İşverenler, geçmişinizi okumak yerine sizin hakkınızda neler öğrenebileceklerini görmek isterler. Bu nedenle profiliniz aslında toplantı sırasında tartışılacak kilit noktaları içeriyor. Ancak bir ön yazıya CV’de yer vermek bundan çok daha fazlasıdır. Başarılı bir ön yazı bulundurmayı özgeçmişinizi okuyan herkese iyi görünmenizi sağlayan bir metin olarak düşünün. Bu profille, kendi kendini destekleyen ifadeleri paylaşan ve uygulamanızda size avantaj sağlayan bir metin alacaksınız. Ancak, kibirli görünmeyin veya bir iş görüşmesinde yalan söylemek gibi abartılı yanlış beyanlar kullanmayın.

Ön Yazıda Nelere Yer Verilmelidir?

İlk olarak, özgeçmişinizin geri kalanında yer almayan kişisel özellikler hakkında bilgi verebilirsiniz. Örneğin kendinizi mümkün olduğunca motive etmeyi ve detaylara dikkat etmeyi sevdiğinizi belirtebilirsiniz. Elbette herkes özgeçmişine kendisi hakkında bilgi ekleyebilir. Bu nedenle, kişisel özelliklerinizden en az bir örnek verin. Örneğin, geçmişte çalıştığınız birtakım işlerde takımda bulunan tüm arkadaşlarınızla uyum içinde çalıştıysanız, iyi ve anlaşılabilir bir takım oyuncusu olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Daha sonra yetenekleriniz hakkında konuşabilirsiniz. Ancak, bazı becerileriniz özgeçmişinizin başka bir bölümünde zaten var, bu yüzden onlardan bahsetmenize gerek yok. Örneğin, gelişmiş bir sürücü belgeniz olduğunu gösterebilirsiniz, ancak ön yazınızda iyi bir sürücü olduğunuzu göstermeniz gerekmez.

Ancak, bir sürücü özgeçmişi oluşturuyorsanız, sahip olduğunuz ehliyet türü ve kaç yıldır araç kullandığınız gibi bilgileri eklemek iyi bir fikirdir. Beceri profilinizi oluştururken, iş için gereken temel becerilerin yanı sıra sosyal iletişim becerileri gibi ek becerilerden bahsettiğinizden emin olun. Kişisel özelliklerinizin yanı sıra en az bir örneği buraya eklemeyi unutmayın. Son olarak, ön yazınızda, başvurduğunuz pozisyonla ilgili deneyiminizi anlatın. Çok çeşitli mesleklerde çalışmak isteseniz bile, iş alanınıza aktarılabilir becerileri dahil etmek ideal bir seçimdir. İşvereninizi etkilemek için ön yazınız, önceki iş deneyimi ve o işteki başarılar, ödüller ve başarılar gibi konuları mümkün mertebe içermelidir.

Ön Yazı CV’nin Neresinde Bulunmalıdır?

Genel kabul görmüş ilke, ön yazının özgeçmişinizin ilk sayfasında, en üstte olması gerektiğidir. Çoğu özgeçmiş isim, adres, telefon numarası ve e-posta adresi gibi iletişim bilgileriyle başlar. Bu bölümden hemen sonra kapak mektubunun bir açıklaması gelir. Ön yazıları, önemli başarılar, eğitim geçmişi, mesleki nitelikler ve deneyim gibi konular takip eder. Bu nedenle ön yazınız özgeçmişinizin o kadar önemli bir parçasıdır ki onu doğru yere koymak çok önemlidir. Ön yazınızı doğru yere koymak çok önemlidir ama unutmayın ki özgeçmişinizi okuyan birçok kişi bu kısmı atlayıp gerisini okuduktan sonra tekrar ön yazınıza dönecektir. Ancak lütfen ön yazınızı CV dosyanızın sonuna koymayın. Bu, özgeçmişinizi okuyan kişilerin bir ön yazı bulmakta zorlanmasına ve özgeçmişinizin dağınık ve kafa karıştırıcı olduğunu düşünmesine neden olabilir. Yüzlerce özgeçmişin yerleşim düzeni açısından çok titiz bir şekilde değerlendirildiğini de aklınızdan çıkartmayın.

Ön Yazı Ne Kadar Uzunlukta Olmalıdır?

Ön yazınıza neleri ekleyeceğinizi ve neleri hariç tutacağınızı öğrendikten sonra, ön yazınızın uzunluğunu düşünmeniz gerekir. Ön yazılar tam uzunlukta değildir. Profiller kişisel olduğundan ve her kişi farklı bilgiler eklediğinden uzunlukları farklılık gösterir. Genel bir kural olarak 6-8 satır uzunluğunda metinler oluşturmalısınız. Özgeçmişinizde kullanılan yazı tipi boyutu ideal olmalı ve kelime sayısı da 120 kelime veya daha az olmalıdır.

Ön Yazı Başlığı Ne Olmalıdır?

Ön yazı adına ne yazılmalıdır noktasına gelince, ister İngilizce bir CV hazırlıyor olun ister deneyimsiz bir meslek sahibi olun hiç fark etmeksizin ön yazı başlığınızı mümkün olduğunca ilgi çekici kelimelerden oluşturmalısınız. Etkili bir ön yazı başlığına sahip olmak, CV’nizin potansiyel işverenler tarafından ilgi ile okunmasını sağlar. İş başvurularında sizleri rakiplerinizin önüne geçirir.

Ön yazı adı örnek noktasında, işverenin veya yetkili kişinin adını biliyorsanız “Sayın…” şeklinde bir başlık oluşturmayı düşünebilirsiniz.

CV örneği şablonları da sizlere ideal ön yazılar hazırlamanız ve ideal örnek sunmanız noktasında büyük yardımcı olacaktır. CV örnekleri, ne yazılmalı, nelere değinilmeli gibi tüm detayları içerir ve sizlerin kariyer yolculuğunda adeta kilit rol oynar. Böylelikle hem ideal işleri hem de ideal staj alanlarını kolayca bulabilirsiniz.

WhatsApp