Stajyerler genellikle bir işletme içerisinde birden fazla alanda çalışarak, deneyim kazanır. Staj dönemi içerisinde rehberli uygulamalar yardımıyla da daha fazla tecrübe edinebilirler. İyi bir cv hazırlamak ve özgeçmişinizi göndermek, potansiyel işveren kişiler için sizin staj pozisyonuna ideal bir stajyer öğrenci olduğunuzu göstermenin en önemli yoludur. 

Stajyerlerin Cv Hazırlarken Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Fark ettiğinizden fazla deneyiminiz varsa, bunları iyi bir şekilde keşfedin ve harika bir özgeçmiş hazırlayın.

  • Özgeçmiş bölümlerinin sırasını dikkatlice düşünerek, en etkileyici veya en önemli olan ile başlayın.

  • Bir öğrenci veya stajyer için örnek verilecek deneyimler, gönüllü olarak yaptığınız çalışmalar ve kişisel projelere özgeçmişinizde yer verin. Bunlar CV’nizde oldukça dikkat çekecek unsurlardır.

  • Üniversite öğrencisiyseniz; eğitim özgeçmişi içerisine olağanüstü sınıf başarılarınızı ve çalışmalarınızı ekleyerek, bunları vurgulamaktan çekinmeyin. 

  • Beceriler bölümünü her staja göre düzenlemeyi ihmal etmeyin.

  • Temiz ve profesyonel bir şekilde özgeçmiş oluşturmayı unutmayın.

Öğrencilerin Staj Başvurusunda Nasıl Bir Cv Hazırlaması Gerekir?

Özgeçmişlere eklenecek çok az veya hiç iş tecrübesine sahip olmamak, öğrenci cv hazırlamaya çalışan kişilerin en büyük endişelerinden birisidir. Hiçbir iş tecrübeniz olmasa dahi, aslında düşündüğünüzden daha çok alanda çalışmış olabilirsiniz. Emin olun ki, stajyer adayları için şirketler artık yıllardır sektörde olmanızı beklemiyor. Yine de iş geçmişi bölümü için kullanabileceğiniz birçok deneyim türünüz olabilir. CV’nize ekleyebileceğiniz birkaç örnek ise şöyledir;

  • Yazı işleri,

  • Gönüllü işler,

  • Okulda veya üniversitede üstlenmiş olduğunuz sorumluluklar/roller

  • Spor Aktiviteleri (Örnek: Bir öğrenci temsilcisisiniz ve yerel havuzlarda can kurtaran olarak görev yaptınız. Bunu CV’nize çekinmeden ekleyebilirsiniz.)

Stajyer CV’sine Neler Dahil Edilmeli?

İletişim Bilgileri: Önce adınız ve soyadınız, ardından telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve yaşadığınız semti/şehri yazın. Potansiyel işverenlerin size kolay bir şekilde ulaşabilmesi için özgeçmişinizde bu bölümü oldukça sade ve anlaşılır tutun.

Fotoğraf: İsteğe bağlı olsa da, eğer bir fotoğraf eklenecekse mutlaka profesyonel bir fotoğraf olmalıdır. En ideal seçim elbette vesikalık türündeki fotoğraf olacaktır. Gayri resmi fotoğraflar kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Hedef veya Amaç: CV’niz akademik bir pozisyon veya iş hedeflerinizi açıklayan birkaç cümle ile süsleyebilirsiniz. 

Yabancı Diller: Herhangi bir ek dile hakimseniz bunları CV’de ayrı nitelikler olarak listelemelisiniz. 

Eğitim Geçmişi: CV’deki en önemli unsurlardan birisi akademik geçmişinizdir. Lisans gibi çalışmalarla ilgili tüm eğitim deneyimlerinizi burada listelemelisiniz. Eğer henüz bir akademik programdan mezun değilseniz, almakta olduğunuz mevcut derecelerinizi de paylaşabilirsiniz.

Temel Beceriler ve Nitelikler: Kariyeriniz ile alakalı yeteneklerinizi gösteren teknik ve sosyal becerilerinizi eklemeye odaklanın. 

Ödüller ve Burslar: CV’nizin bir diğer parçası aldığınız kariyer, akademik ve diğer ilgili ödül ve onurları içerir. Önemli bir akademik veya profesyonel dergiye bir katkıda bulunduysanız, yayınlarınız için de burada bir bölüm oluşturabilirsiniz.

Kariyerinizle İlgili İş Deneyimleri: Her ne kadar öğrenci cv hazırlama için iş deneyiminiz olmasa da, gönüllü olarak elde etmiş olduğunuz deneyimleri belirtebilirsiniz. 

Ders Dışı Etkinlikler ve Gönüllü Deneyim: İşiniz ile ilgili olmayan etkinlikler yine de karakteriniz hakkında önemli bilgiler sağlayabilmektedir. Bazı işverenler için bu da oldukça önemlidir.

Sertifikalar: Bir özgeçmiş içerisinde sertifikaları veya katıldığınız eğitim programlarını listelemek de oldukça önemlidir. 

Yeni Mezun Cv Hazırlama

Yeni mezun bir öğrenci için cv hazırlamak çok zor olabilir. Burada bahsettiğimiz önemli detaylara dikkat ederek cv hazırlamanız yeterli olacaktır. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız, öncelikle birkaç örnek cv incelemenizin size çok yararı olacaktır. Ayrıca boş cv şablonlarını da kullanarak, cv’nizi hazırlayabilirsiniz.


WhatsApp