CV diğer adıyla özgeçmiş; iş başvurularında kullanılan, kişilerin başvuracağı iş yeri veya kuruma kendini ve potansiyel yeteneklerini, deneyimlerini, eğitim durumunu ve iş tecrübesini tanıtma amaçlı hazırlamış olduğu bir belgedir.  (CV) açılımı Curriculum Vitae’dir. 

CV hazırlamadan önce CV nasıl doldurulur veya CV nasıl olmalı konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Etkili cv için öncelikle kendinizi ve yeteneklerinizi çok iyi tanıtmalı, eğitim ve iş hayatınız hakkında bilgiler vermelisiniz. Öğrenci olduğunuz dönemde yaptığınız stajlardan, İngilizce gibi bildiğiniz dil bilgilerini de paylaşmalısınız. İyi bir cv için kişisel yeteneklerinizden de bahsetmenizde fayda var. Becerileriniz ve eğitimlerinizle ilgili sertifikalarınız varsa, cv’nize dahil etmelisiniz. 

İyi Bir CV Nasıl Hazırlanır?

İlk defa cv hazırlayacak birisinin soracağı ilk soru; İyi bir cv nasıl hazırlanır? Olacaktır. İyi bir CV hazırlamak için sizlere bazı püf noktalar sunacağız.

  • Özgeçmişinizden bahsederken; uzun, tekrar eden ve abartılı olan ifadelerden mutlaka kaçınmalısınız.

  • Öz ve net olarak anlaşılır olmalıdır.

  • Üçüncü tekil şahıs ağzıyla yazılmalıdır.

  • Arial, Times New Roman türü yazı tipleri tercih edilirken, 11 veya 12 punto boyut kullanılmalıdır.

  • Yazım, imla ve noktalama kurallarına dikkat ederek yazılmalıdır.

  • Kişinin sahip olduğu özellikler, elde etmiş olduğu başarılar ve bu başarıların işverene kazandıracağı değerlerler vurgulanmalıdır.

  • CV ile beraber başvurulmak istenen pozisyona uygun bir ön yazı hazırlanmalıdır.

  • Ters bir kronolojik sıralama takip edilmelidir.

  • CV’ye mutlaka fotoğraf eklenmelidir. Eklenilecek fotoğraf vesikalık olmalı ve gayri resmi fotoğraflar kullanılmamalıdır.

  • Doğruluk payına sahip olmayan bilgiler verilmemelidir.

  • Özgeçmiş dosyası online olarak gönderilecekse, dosya adı mutlaka “Ad Soyad” şeklinde olmalıdır. 

  • Kişisel bilgiler kısmında verilecek olan e-posta adresi ad soyad içermeli ve gayri ciddi e-posta adresleri kullanılmamalıdır. 

CV’de Özet Kısmına Ne Yazılır?

Özet, CV’nin önüne eklenen ve kişinin özgeçmişi hakkında vurgulayıcı mesajlar içeren bir kısa yazıdır. 

  • Özet yazısında bu pozisyona başvuran kişinin neden bu pozisyona başvurduğuna, bu pozisyon için neden uygun olduğuna, kariyer hedefinin ve beklentilerinin neler olduğuna yer verilmelidir. 

  • Özet kısmındaki yazı giriş, gelişme ve sonuç şeklinde ilerlemelidir.

  • Giriş bölümünde, kişi kendisini tanıtmalıdır.

  • Gelişme bölümünde, başvuru yapılan pozisyon ile neden ilgilendiğinden bahsetmelidir. Kişinin bu pozisyon ile ilişkili özellikleri bahsedilmeli ve iş için uygunluğu hakkında bilgi verilmelidir.

  • Sonuç bölümünde, teşekkür cümlesi yazılmalı. Başvurudan sonraki süreçte iletişimin nasıl sürdürülebileceği ile ilgili bilgilendirme de yapılmalıdır.

CV’de özet kısmına ne yazacağınız hakkında fikir edinmek için CV örneklerini inceleyebilirsiniz. 

CV’de Fotoğraf Olmalı Mı? ve CV Fotoğrafı Nasıl Olmalı?

CV’lerde mutlaka fotoğraf olmalıdır. Başvurduğunuz firma her ne olursa olsun, başvuran kişiyi tanımak ister. Bu yüzden CV’lerde fotoğrafa yer vermek oldukça önemlidir. 

CV’de kullanılacak fotoğraf, vesikalık düzende çekilmiş olmalı. Abartılı fotoğraflar kesinlikle kullanılmamalıdır. Gayri resmi, net olmayan ve boydan çekilmiş fotoğraflar kullanılmamalıdır. 

CV’de Yetenekler Kısmına Ne Yazılır?

CV hazırlarken yetenekler kısmına; bilinen yabancı diller ve bilgisayar programları seviyeleri yazılmalıdır. Ayrıca başvurulacak ilgili pozisyon ile alakalı spesifik beceriler de eklenmelidir. Kişinin ilgi duyduğu alanlar yazılmalıdır. Başvurulan pozisyon ile ilgili olabilecek ilgi alanları mutlaka eklenmelidir. 

CV’de Referans Nasıl Yazılır?

Referans seçimi yaparken, başvurulan pozisyonla ilgili bağlantısı olan kişiler tercih edilmelidir. Referanslar ulaşılabilir kişiler olmalı ve bu kişileri referans olarak belirtirken izin alınarak yazılmalıdır. Her referansın adı soyadı, mevcut unvanı, çalıştığı yerdeki mevcut pozisyonu ve iletişim bilgileri (telefon ve e-posta) yazılmalıdır. Referans iletişim bilgilerini paylaşmak istemediği takdirde, “Talep edildiğinde iletilecektir” ibaresi ilave edilebilir. 

CV Mail Gönderilirken Konuya Ne Yazılır?

CV formu online olarak iletilecekse, genellikle e-posta yardımıyla mail olarak gönderilir. Mail gönderirken konuya birçok farklı alternatifte başlık yazılabilir.

Eğer bir pozisyona başvuru yapıyorsanız mail başlığına “Başvurulan Pozisyon Adı için başvuru” şeklinde bir başlık atabilirsiniz. Eğer genel bir başvuru yapıyorsanız “İş Başvurusu” veya “Ad Soyad CV” şeklinde başvurularda bulunabilirsiniz.


WhatsApp