İlk kez CV Hazırlarken Yapmanız Gerekenler

31 Ekim
blogs

İster Türkçe CV hazırlamak istiyor olun ister İngilizce CV, daha ideal iş bulma süreçleri geçirmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken birbirinden çeşitli pek çok nokta buluyor. Hem yeni mezun olanlar hem halihazırda öğrenci olanlar hiç şüphesiz her geçen gün kendine iş arıyor. Bu nedenle belirli püf noktalara hâkim olmak şart oluyor.

Kişilerin özel ve mesleki yaşamları hakkında özet bilgiler içeren belgelere özgeçmiş veya CV denir. Bu belge, iş ararken kimliğiniz görevi görecektir, bu nedenle profesyonelce hazırlanmalıdır. Türkçe veya İngilizce olarak yazılabilen bir özgeçmiş, farklı kurumlara başvurmayı kolaylaştırır. Örneğin İŞKUR web sitesinden iş başvurusu yaparken özgeçmişinizin hazır olması gerekir. Peki, özgeçmişinizi ilk kez yazarken nelere dikkat etmelisiniz? Aşağıdaki noktaları takip ederek basit bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz. Staj arayanlar da bu noktaları dikkate alarak kendileri için uygun staj yeri bulabilirler.


Cv Oluşturma

Programa Karar Verin

CV oluşturma aşamalarında çevrimiçi bir siteden yardım almayı düşünüyorsanız programa ve sitenin niteliklerine dikkat edin.

Ön Yazı Oluşturun

Çevrimiçi ortamdaki birçok iş ilanı, özellikle bir ön yazı gerektirir. Ancak bu yazıları kimsenin okumadığı işlere başvuran adayların fikrine katılmak mümkündür. Kapak mektupları genellikle ikinci cümleden sonra biter. Bunun nedeni, başlangıçta uzun ve gereksiz bir girişin ardından kendini övücü bir cümlenin olmasıdır. Bir kapak mektubu yazarken, öncelikle işle neden ilgilendiğinizi ve neden orada çalışmak istediğinizi kısaca açıklamak yardımcı olur. Ayrıca mümkün olduğunca kısa ve anlaşılır bir ön yazı, okuyucuların sıkılmadan kısa sürede sizi tanımasını ve iş için ön başvuru almalarını sağlayacaktır.

Kişisel Bilgiler ve Eğitim Bilgilerinize Yer Verin

Kolay cv hazırlamak için cv hazırlama siteleri her ne kadar imdadınıza koşuyor olsa da sizlerin bazı bilgilere kesinlikle yer vermeyi ihmal etmemesi şart haline geliyor.

Özgeçmişin kişisel veriler kısmı eksiksiz doldurulmalıdır. Bu başlık altında adınızı ve soyadınızı, iletişim bilgilerinizi, sürücü belgenizi (varsa), doğum tarihinizi ve adres bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Adreslere gelince, açık adreslerin artık özgeçmişlerde olmadığını bilmelisiniz. Lütfen sadece vilayet alanını ve kişisel bilgiler kısmını bu şekilde doldurunuz. Ek olarak, eğitim bilgileri bölümünde devam edilen okullar ters kronolojik sırada listelenmelidir. Ayrıca Cv’de Excel ve Word gibi formatlar yerine günümüzde en çok kullanılan pdf formatını tercih etmelisiniz.

Deneyimlerinizi Doldurun

Deneyim bölümü muhtemelen özgeçmişinize eklemeniz gereken en önemli kısımdır. Bu başlık altında çalışma geçmişinizi ters kronolojik sıraya göre sıralayın. Ancak bu kısımda özellikle bir şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Tüm deneyimler tüm uygulamalar için geçerli değildir. Bu nedenle başvurduğunuz işin tanımına ve sizden ne beklediklerine bakmalı ve deneyim bölümünüzü buna göre yapılandırmalısınız. Ancak yanlış bilgi vermeyin ve verdiğiniz bilgilerin tamamı ile doğru olduğundan kesin emin olun. Bir stajı tamamladıysanız, lütfen bu bölümde staj deneyiminizi de listeleyin. Ek olarak, deneyiminizi yazarken, çalıştığınız pozisyonların ayrıntılarını vermeli ve her deneyimin altına o pozisyonun bir açıklamasını eklemelisiniz.

İlgi Alanları Sanılanın Aksine Önemlidir

Boş cv formu doldururken her daim karşınıza ilgi alanları kısmı da çıkar ve bu alanın da doldurulması mutlaka gereklidir. Birçok insanın boş zamanlarında yaptıkları aktiviteler vardır. Özgeçmişinizde bu faaliyetler hakkında doldurmanız gerekli olan bölüm "ilgi alanları" bölümüdür. Bu bölüm aktif olarak ilgilendiğiniz şeyleri içermelidir. Henüz yapmadığınız aktiviteleri bu bölüme yazmayınız. Ayrıca, hepsi ilginç değil. Bu nedenle kitap okumanın ilgi alanımızda yazamadığımız bir etkinlik olduğunu unutmamalıyız.

Yeterlilikler ve Nitelikler

Bu kısım özellikle de bazı kurumlar için çok önemli bir alandır. Bunun nedeni, dil ve bilgisayar becerileri ile ilgili bilgilerin bu bölümde yazılmasıdır. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi, bu alandaki bilgiler de doğru olmalıdır. Özgeçmişinizde sıklıkla yalan söylediğiniz "beceriler" yalan söylemeden doldurulmalıdır. Bu bölüme bildiğiniz bir bilgisayar programını veya bildiğiniz bir dili yazın. Ayrıca, bu bilgi katmanını eklemeyi unutmayın.

CV Dili

Özgeçmiş oluşturma aşamalarında CV dili de bir hayli önem taşıyor. Özgeçmişinizde kullanılan dil profesyonel olmalıdır. Özgeçmişinizi yazarken uzun cümlelerden kaçının ve ne yaptığınız konusunda net olun. Yani özgeçmişinizin dili kısa ve net cümleler olmalıdır. Aynı zamanda özgeçmişinizde uzun paragraflardan kaçınmalı ve bu şekilde oluşturulan bir özgeçmişin profesyonellikten uzak görüneceğini bilmelisiniz. Bazı insanlar özgeçmişlerini oluştururken her şey hakkında ayrıntılara girme eğilimindedir. Aslında bu, özgeçmiş profesyonelliği için çok zararlı bir durumdur.

Referanslar

Referans kısmı, adayın iş için yeterliliğini gösteren kısım olarak kabul edilir. Çünkü mülakattan sonra, yönlendiren kurum veya işveren tarafından doğrulanacak ve başvuranın çalışma tarzı ve bağlılığı hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bu nedenle bu bölümde yazan kişilerin pozisyona kimlerin başvurduğunu bilmesi gerekmektedir. Özgeçmişinizi yazarken bu kısma çok dikkat etmeli ve gerektiğinde referans eklemelisiniz.

Fotoğraf

Özgeçmişinize bir fotoğraf eklemeniz gerekip gerekmediğinden emin değil misiniz? Özgeçmişinize bir fotoğrafın eklenip eklenmemesi konusunda herkese uyan tek bir cevap olmamasına şaşmamalı. Öncelikle özgeçmişinizde fotoğraf paylaşmak zorunlu değildir. Özgeçmişinizde bir fotoğraf, özgeçmişinizde zorunlu öğelerden biri değildir. Bununla birlikte, bazı önde gelen sektörlerde görünüm önemlidir ve böyle bir işe başvuruyorsanız, özgeçmişinize bir fotoğraf eklemek işe alım süreci üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Genellikle işe alım görevlilerinin dikkatini çekerek olumlu bir etkiye sahip olabilir. Sizler bir fotoğraf yüklemeye karar verirseniz arka plan, çözünürlük gibi detaylara dikkat ederek fotoğrafınızı yükleyebilirsiniz.

Güncellik

kariyer siteleri ve işverenler için CV hazırlama süreçlerinde bilgilerin her daim güncel olmasına karşı son derece dikkatli olmak gerekiyor. Hatta mümkün mertebe düzenli aralıklarla güncellemeler yapmak, yeni kazanılan eğitimleri ve deneyimleri eklemek gerekli oluyor. Bu sayede iş verenlere eksiksiz CV sunmak çok daha mümkün oluyor.

WhatsApp