CV hazırlama süreçlerinde işverenleri etkileyebilmek, nitelikleri doğru belirtmek ve gerekli diğer tüm bilgilere yer vermek iş bulma sürecini hızlandırmaya yardımcı oluyor. Ancak pek çok kişi, CV hazırlama sürecinde gerekli nitelikleri ve bilgileri doldururken yalan söylemeyi tercih ediyor.
Çoğu insan özgeçmiş yazmanın dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olduğunu bilir. Çünkü bir işe başvurduğunuzda özgeçmişiniz kimliğinizdir. İşverenler, meslek hayatınız hakkında özet bilgiler içeren bu dosyaları inceleyerek sizinle ilgili ilk bilgileri alırlar. Bu ön bilgi, kolayca bir iş bulmanıza yardımcı olabilir ve hatta işverenler tarafından fark edilmeyebilir. İyi bir özgeçmiş hazırlamak yeterli gibi görünebilir ancak özgeçmişinizde verdiğiniz bilgilerin de doğru olması gerekir. Bu çok önemli bir konu. Özgeçmişinizdeki yanlış bilgiler başınızı belaya sokabilir. O işte çalışmaya başlarsanız, ileriki dönemlerde kovulma ihtimaliniz bile söz konusu olabilir. İşvereninizin güvenini kaybetmekten bahsetmiyorum bile!
İnsanlar CV Hazırlarken Neden Yalan Söyler?
CV hazırlama süreçlerinde pek çok insan yalan söylemeyi tercih eder. Özellikle de bu yalanlar nitelikler, deneyimler ve ilgi alanlarından bahsedilirken söylenir. Örneğin İngilizcesi B1 seviyesinde olan biri işverenlerinin ilgisini çekebilmek amacı ile İngilizce seviyesini C1 şeklinde gösterebilir. Ancak bu yalan bilgi ileriki süreçlerde İngilizce ile ilgili bir durum söz konusu olduğunda ortaya çıkacaktır. Patronunuz herhangi bir yazıyı çevirmenizi isteyebilir veya ana dili İngilizce olan biri ile sizin iletişim kurmanızı isteyebilir. Bu istekler doğrultusunda da yalan söylemek başınıza daha büyük işler açabilir. CV’de yalan beyan bulunması ileriki süreçlerde işinizi büyük bir oranda riske atabilir. İşten kovulma ihtimaliniz meydana gelebilir.
CV Hazırlama İşlemi Sırasında Yapılan Yanlışlar
Yeni mezun olan veya halihazırda daha öğrenci olan fakat kendine uygun bir iş arayan kişilerin cv hazırlama süreçlerinde yaptığı pek çok yanlış bulunur. Yalan yazmak, yalan nitelikler belirtmek ve mevcut olmayan referansları varmış gibi göstermek bu yanlışlardan bazılardır. Diğer yanlışlar iseİ
- Daha az deneyiminiz olmasına karşın varmış gibi, iş deneyimi alanında daha fazlasını göstermek.
- Bilgisayar ve yabancı dil beceri seviyelerini doğru belirtmemek. Adresler konusunda işverenleri yanıltmak. Örneğin, Ankara'daki işiniz nedeniyle İstanbul'da yaşıyor olsanız bile adresinizi Ankara olarak göstermek.
- Çok iyi tanımadığınız kişileri referans olarak belirtmek. Bu ciddi sorunlara neden olur. Referans onayı aşamasında referansı yazan kişiye bilgi vermezseniz, işvereninizden veya firmanızdan gelen telefonlara cevap veremez.
- Sosyal medyanın içini ve dışını bilmeseniz bile, sosyal medya mükemmelliği konusunda uzman olduğunuzu göstermek.
- Sertifika başlığı altında akredite olmayan bir eğitim kursu yazmak.
Tüm bu yanlışlar istemediğiniz durumlar ile sizleri karşı karşıya bırakacaktır. Bu nedenle özgeçmişinizi oluştururken kendinizle ilgili doğru bilgileri verdiğinizden emin olun. Ayrıca, bir işe başvurmadan önce daima özgeçmişinizi kontrol edin.
İşverenler Adayları Nasıl Yakalar?
Bir başvuru sahibi özgeçmişinde yanlış bilgi verirse, bir işveren başvuranın yalan söylediğini nasıl tespit edebilir ki diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Özgeçmişiniz hakkında yanlış bilgilere sahipseniz, gelecekte büyük sorunlarla karşılaşacaksınız. Peki işverenler yalan söyleyen adayları nasıl tespit ediyor? Öncelikle şunu söylemeliyim ki, iş bulduktan sonra yaptığınız yanlış bilgiler bir şekilde açığa çıkarsa işinizi kaybetme ihtimaliniz yüksek. Bu gibi durumlarda işvereninizin güvenini de kaybedersiniz. Ancak daha bu aşamaya gelmeden işverenler yalanlarınızı mülakat aşamasında ifşa edebilir. Bu nedenle, daha önce bu pozisyonda hiç çalışmadığınızı anlamak kolaydır. Kaynakça bölümünde, en son çalıştığınız ajanstan bazı kişilerden alıntı yaptığınızı varsayalım. Mülakatta önceki işinizden kendi isteğinizle ayrıldığınızı belirtirseniz, sorgunuzu onaylarken yalan söylemiş sayılacaksınız. Çünkü iş görüşmesi olumlu geçerse adayın doğru bilgi verip vermediğini görmek için referans kontrolü yapılır. Sizler eksiksiz, doğru bilgilerden oluşan etkili cv hazırlamak istiyorsanız, hazır şablonlardan yararlanmanız en ideal seçenek olacaktır.